Nestor, förmiddagselev

Mohsen, Nestor

 

Hej! Jag heter Nestor och kommer från Colombia.  Jag är 26 år gammal och kom till Sverige för att bo med min flickvän.

Jag har pluggat Svenska på Competens i lite mer än två månader, jag har tyckt om det mycket för att jag gillar grammatik.

Mina intressen är matematik och fysik.

Jag hoppas att jag kan avsluta mina svenska studier snabbt, så att jag kan försatta plugga fysik på universitetet.

Hälsningar till alla.

Nestor.


Zehra, eftermiddagselev

   
    Tatjana, Susan, Loida och Zehra


Hej!!!
Jag heter Zehra,Jag läser Sfi i Competens måndag till fredag klockan 13:00 till 16:45.
Min lärare heter David och han undervisar oss nivå C och D.
Jag känner några lärare till som hjälper oss.Varje onsdag  har vi språktest efter språktesten slos vi i hopp med niva B och får en uppgift av läraren,som vi arbetar tillsamans och diskotera.
Skolan ligger i en trevlig område. Jag har lärt känna mig olicka människor från olicka delar av världen i skolan.Vi har jätte brå relationer, att vi håller kontakten utanför skolan också.
Jag trivs med min skolan därför vill jag inte missa en enda läxtion.
 
 
Med vänliga hälsningar
Zehra Kilic.
 

Presentation av Azam

Hej!

Jag, Azam Bergström, tog min lärarexamen från Lärarhögskolan här i Stockholm våren 2008. I mitt uppdrag som SFI- lärare försöker jag att bygga broar mellan teori och praktik. Jag känner mig hemma i de där skolbänkarna då själv gick genom processen en gång tidigare under 80-talet. Då var inte SFI:s verksamheter så organiserade som nu. I Competens i Vällingby med ljusa och fina lokaler sker språkinlärning dagligen med elever från all världens hörn. Vi på Competens försöker skapa en mångkulturell och lärorik studieplats för elever som vill att språkutvecklingen ska ske i en trivsam miljö med ett professionellt studieupplägg med fokus på kursplan och elevdemokrati. Välkomna till oss.


Fredag hela veckan? Nouroz!



Vilken vecka! Vi har arbetat mycket med pronomen. Det är faktiskt stor skillnad på om "Ali kysser hans fru" eller om "Ali kysser sin fru". =) Jag tror att de flesta eleverna verkligen börjar förstå sambandet och användningen av possessiva och reflexiva pronomen, vilket jag också har observerat i deras texter och i diskussioner. Super!

Bloggen går mot nya rekord och läsarantalet ökar varje dag. Jag kan se lite statistik från sidan och tycker att det är fantastiskt att så många läser. I onsdags var Akram ute på Arbetsförmedlingen, Jobbtorget och Socialen i Vällingby för att berätta lite om skolan och visa upp att vi finns. Jag tror att många fler skulle komma hit om de visste vilken bra stämning och fina elever vi har här på skolan.Det finns många sfi-studerande som bor i området: Vinsta, Johanneslund, Vällingby, Hässelby, Råcksta, Blackeberg, Bromma etc. som säkert skulle vilja börja här om de visste att vi fanns. Men å andra sidan är det ganska mysigt som vi har det nu också!

Idag har jag städat mitt skrivbord, oj oj oj, vilken röra! Skönt att få det lite mer organiserat. Jag försöker att dokumentera allt vi gör så att andra också kan ha nytta och glädje utav det.

Jag vill passa på att säga gott nytt år till alla iranier och kurder etc. Nouruz är en fantastisk fest med mycket god mat. Nu blir det alltså år 1388, hoppas det blir ett bra år! Här i Sverige (och i hela världen) firar vi ju vårdagjämningen idag. Natten och dagen är precis lika långa över hela jorden. I morgon är alltså dagen längre än natten på norra halvklotet (inklusive Sverige)! Fantastiskt, som vi har längtat!

Nästa vecka väntar inlägg av Azam, lärare i sfi klass B och bland andra Loida från C/D-gruppen. Det ser jag fram emot.

Trevlig helg!
/David

Osamah, förmiddagselev

Osamah, Marina, Kristina och David

 

Hej!

 

Jag heter Osamah. Jag kommer från Irak och började studera på C nivå i Competens skolan för cirka två månader sedan. Min lärare heter David som är en duktig lärare. I skolan träffade jag med jättekul klasskamrat som kom från olika länder. Vi alla har samma mål, talar svenska. Vi arbetar tillsammans för att ha vårt mål så snabbt som möjligt.

 

Idag är onsdag den 18 mars 2009.vi började vårt klassrum med verbs prov klockan kvart över åtta sen vi arbetade som grupp med pronomen. Det var lite svårt men vi ansträngde oss med den. Sen vi hade kaffe språket, vi pratade om resor. Jag pratade om min resa till Nederland och vad hände med mig när jag var i röda lampan området!!

 

Efter skolan åkte jag med David, Kristina och Natethreerya som är mina klasskamrater till Irakiska restaurang som ligger i Bromma och åt Irakiska Kebab . Vi  pratade och skrattade. Vad kul !!!

 

Jag vet inte vad ska hända imorgon men jag säker på att det kommer nya gynnsam dag med det svenska språket.

 

Med vänlig hälsning.

Osama.


Presentation av elev: Susan

Jag är sfi elev i competens i vällingby. Jag lärar mig svenska ( D kurs). Jag går till skolan fem dagar i veckan på eftermiddag. Det är en bra tid, när vi kommer till skolan och studerar svenska språket. Eleverna är jätte trevliga i klassrummet. Vi är som en familj. Vår lärare heter David. David är mycket trevlig lärare. Han lär oss jätte bra svenska. Vi har en timme per dag för att studera själva eller tillsamans  med andra elever. Det är bra tid och vi lär oss bra svenska och skriva uppsats. I skolan träffade jag nya vänner från olika lander och vi pratar svenska språket tillsamans. Vi har pause i 15 minuter. Vi samlas på kafee, pratar och diskutirar på svenska. Så är det bra tid i skolan.

 

Hälsningar,

Susan Moshi


Presentation av Akram

Hej!

 

Välkommen till oss på Competens Utbildning AB i Vällingby. Att studera är ett sätt att växa,utvecklas och kunna påveka sin framtid.

 

Jag heter Akram Wirdi och arbetar som lärare och arbetslagsledare. Jag har arbetat på Competens i över fem år. Som sfi-lärare har jag arbetat i över tio år och jag tycker att jag har ett mycket lärorikt och fint arbete. För mig är det viktigt att våra underbara elever och mina fina kollegor trivs i vår skola. Vi tillsammans gör vår skola till en bra plats för inlärning och utveckling.

 

Det är också viktigt att vår skola präglas av gemenskap, trygghet och respekt för varandra. Våra fina elever och mina kollegor har all rätt till att känna sig glada och stolta över sin skola.

 

Förra veckan var vi lärare extra glada och stolta tack vare det fina resultatet på testerna som fem av våra tappra elever presterade. Alla vi lärare på Competens i Stockholm har också börjat studera. Jag hoppas att vi kommer att prestera lika bra som våra elever.

 

På min fritid är jag mycket med min familj. Jag hinner också träna en del.

 

Slutligen vill jag verkligen säga att alla som vill studera hos oss är hjärtligt välkomna.

 

Vänliga hälsningar!


Akram Wirdi


Kurs, helg & Rock'n'roll




Hemkommen efter kursen, som var både skoj och lärorik. Tyvärr brukar alltid första tillfället i sådana här sammanhang handla mycket om struktur och praktiska detaljer, men nu är det mesta överstökat och man kan ta ett mer lärofokus. Läraren verkar bra och kunnig och det var väldigt trevligt att träffa alla kollegor från de andra enheterna. Det blir ju lite ensamt ute i Vällingby då vi bara är 3-4 lärare där. Men som tur är har vi ju alla härliga elever att prata med om vi tröttnar på varandra.

Kursen gav faktiskt några konkreta idéer som jag kommer att använda mig av snart i klassen, det blir skoj att prova dem. Mina elever får prova på många av mina lite galna tankar och idéer, men jag tror att de/ni oftast uppskattar lite nytt tänk.

Nu blir det helg och jag ska ut till Råcksta och spela pingis med min sambo och några vänner. Ikväll är vi ett stort gäng som har bokat bord på en tapasrestaurang i Vasastan, sedan kanske det blir lite dans någonstans, vi får se. =)

Min sambo har minsann lyckats med konststycket att få tag i U2-biljetter i sommar, fantastiskt! Jag har inte sett dem förut, vilket är en skam. Så i sommar blir det både Bruce Springsteen på Stockholms Stadion och U2 på Ullevi i Göteborg. Det ser jag verkligen fram emot.

Nu tar jag helg för den här veckan och jag hoppas att ni får en fin helg med lite sol och mycket värme. Forsätt kommentera, kul att se att någon läser bloggen. Akrams barn är flitiga läsare vad jag har förstått och även några av mina elever. Kul! Nästa vecka händer det mer på bloggen.

En start!

Competens Vinsta/Vällingby, kl.07.53 torsdag den 12 mars.

Hej igen!

Vilken respons vi fick på bloggen, alla verkar tycka att det är en jättebra idé och jag hoppas att både elever, personal, familjemedlemmar och andra intresserade fortsätter att läsa. Från mina klasser kommer två elever att skriva varje vecka. Nästa vecka blir det Osamah från förmiddagsgruppen och Susan från eftermiddagen. Båda var helt frivilliga och det ska bli kul att läsa vad de har att skriva. I morgon går alla lärarna i skolan på (universitets-)kurs i Kista. Vi ska lära oss att bli bättre lärare! =) Jättekul tycker allihopa även om det blir lite hemarbete efter arbetstid. Detta kommer att gynna oss individuellt, skolan, företaget och framför allt våra elever. De är värda de mest kompetenta lärarna man kan hitta. Veckan i klass C/D har varit lärorik, vi har tragglat en del prepostitioner och eleverna får både lyssna på, läsa, skriva och diskutera användandet av de olika små orden. Det kan tyckas omöjligt ibland, men med mycket träning i livets språkskola så kommer prepositionerna att sitta på rätt plats och i rätt form till slut.

På förslag från elevrådet har vi också denna vecka dragit igång ett språkcafé. Eleverna ville interagera mer mellan de olika klasserna, de ville göra det under mer informella former och de ville träna på att prata och att lyssna på språket. Vi i skolan nappade direkt på idén, jättekul med konkreta idéer från eleverna som faktiskt går att genomföra. Eleverna får ett ämne att samtala om, sedan får de under en timme sätta sig var de vill i skolans lokaler och tala med vem de vill på svenska. -Jätteroligt, sa flera av mina elever efteråt.

Detta är ett projekt som flera av biblioteken i Stockholms stad ägnar sig åt, men då flera av våra elever på grund av olika orsaker inte kan delta på de utsatta tiderna i biblioteken (t.ex. Vällingby tisdagar 13-14.40 och Brommaplan onsdagar samma tid) så kör vi caféet i skolan istället.

Ni får gärna lämna kommentarer, tips och idéer om vad ni tycker om bloggen och vad ni saknar. Nästa vecka väntar inlägg från arbetslagsledaren- Akram och som sagt ett par elever. Kul!

Bilden är på vår entré på Sorterargatan 8 i Vällingby (snett över parkeringen från Coop).

Välkommen till sfi-bloggen!

Hallå!

Det här är det första inlägget på Competens Utbildning AB:s första sfi-blogg. Vid tangenterna och initiativtagare till bloggen är jag, sfi-läraren, David. Genom bloggen kommer ni få följa den övergripande verksamheten på vår skola i Vinsta industriområde, nära Vällingby, i nordvästra Stockholm. Jag kommer själv att ha det övergripande ansvaret för blogget, men inlägg kommer att skrivas av de andra lärarna och förhoppningsvis även våra elever. Tanken bakom bloggen är att ge skolan, eleverna och verksamheten ett ansikte utåt. Sfi har fått utstå en hel del kritik i medierna under i princip hela sin levnadstid och vi vill visa på att det finns eldsjälar som arbetar hårt för våra elevers bästa och att våra elever medverkar till en engagerande, rolig, trivsam och framför allt lärorik miljö, fem dagar i veckan i ett till ytan lite trist industriområde.

Variation är ett av våra ledord i verksamheten och ni kommer i bloggen att ganska snart märka att ingen dag är den andra lik. Det är en av aspekterna som gör att det här yrket är så roligt och motiverande. Ni elever som läser det här får kanske använda lexikonet febrilt för att förstå allt, men var inte rädda! En dag (väldigt snart om ni arbetar hårt i skolan) kommer en sådan här text att vara en enkel match. Men för att göra det lite lättare kan ni alltid använda Google:s översättningsfunktion (till arabiska, engelska, polska, ryska, spanska eller vad ni nu talar).

Vem är jag då? Förhållandevis ny från Uppsala universitet har jag nu arbetat i sfi i nästan två månader. Där undervisar jag en klass med elever på nivå C och D. Jag har precis flyttat till Stockholm och trivs väldigt bra här. Jag bor på Kungsholmen med min sambo, i en etta i Fredhäll. När jag inte arbetar (ja, jag lovar, det finns faktiskt tid till annat också) brukar jag umgås med mina vänner, min sambo och min familj. Jag gillar film (allt från "Guds stad" till "I am Sam") och musik (från U2 till portugisisk Fado).

Jag återkommer snart med information om skolan, mina kollegor och det viktigaste- eleverna och undervisningen!

RSS 2.0