Xin, eftermiddagselev

 

Xin heter jag, och jag kommer från Kina. Jag har bort i Sverige bara fem månader. Jag studerar i SFI B kurs nu. Jag är glad person som varje tid jag känner mig glad. Jag tycker om fotograf, så jag med min kamera ofta går ut och hitta någonting fint punkt, sedan vi ska tar ner dem.

Jag tycker vår har redan kommat till Stockholm. Många personer gå ut med vacker kläder, de ligger sin på gräsmatta och tar några fint mat och trivs solen, trivs vår och trivs liv.

Barn leker på vägen, gamla par sitter på stol, älskare trivs älskling på gräsmatta, alla se glad ut i vår, djur går ut också, för att solen ska träffa ofta oss på våren.

Många färger visa i våren. Blommor, kläder, träd, vad vacker våren.

Det finns några bilder som jag fotar i helg, de visa om vår i Stockholm. Vacker vår i Stockholm. Fint solen i Stockholm.

 


Gun, studie- och yreksvägledare

Gun Nilsson - Studie- och yrkesvägledare (SYV) på Competens Utbildning:s SFI-skolor i Stockholm

 

Hej alla bloggare!

 

Jag heter Gun Nilsson och arbetar som studie- och yrkesvägledare. För dem av er som inte vet vem jag är och vad jag gör följer här en kort presentation:

 

                                                          ……… och jag vill inte vara med på bild!

 

 

 

Jag skall ge er elever information om olika alternativ för er framtid här i Sverige – både när det gäller studier som arbete. För att kunna göra det måste jag få veta mer om er, hur många år ni har gått i skolan i era hemländer, vilka arbetslivserfarenheter ni har, vilka framtidsdrömmar ni har osv. Jag kan också hjälpa er med att få era gymnasie- och/eller universitetsbetyg bedömda här i Sverige. Har ni studerat i era hemländer ska vi se till att använda oss av de kunskaper ni tar med er hit till Sverige!

 

 

Det är inte lätt att veta vilka möjligheter man har i ett nytt land. Jag finns till för er elever, för att visa er vägen genom ”utbildningsdjungeln” och föreslå olika alternativ för er framtid. Ni kan komma till mig hur många gånger som helst under er studietid på SFI. Man kan ändra sina framtidsplaner, man kanske hör någon kompis prata om någon utbildning eller något arbete… Ni är varmt välkomna att diskutera olika möjligheter.

 

En del av er vill säkert försöka hitta ett arbete så snart som möjligt. För att göra det behöver man t.ex. skriva en Curriculum Vitae på svenska. Det kan jag hjälpa er med.

 

Var hittar man jobb? Ja, det är inte lätt när det är ekonomisk kris, men Arbetsförmedlingen är Sveriges officiella myndighet där de flesta lediga arbeten utannonseras.

Titta här: http://platsbanken.arbetsformedlingen.se/Standard/Start/Start.aspx

 

Vill ni ha hjälp att hitta på Arbetsförmedlingens hemsida? Jag hjälper gärna till.

 

Alla har rätt att fortsätta sina svenskastudier på kom-vux efter avslutad SFI. Alla har också rätt att studera Engelska grundläggande och Engelska A.

 

Sen blir det svårare… Då beror det på hur många år var och en har gått i skola i sitt hemland. Grundskola och max. 2 år på gymnasiet i hemlandet ger rätt att söka till kom-vux (”vuxengymnasium”) efter avslutad SFI.

Kom-vux har både teoretiska kurser och mer yrkesinriktade.

Är man över 25 år och läser på grund- eller gymnasienivå kan man även söka det ”högre bidraget” från CSN, drygt 6 000 kronor för en månads heltidsstudier på kom-vux eller folkhögskola. Beloppet behöver ej betalas tillbaka.

 

Har man slutbetyg från 3-årigt gymnasium från hemlandet, får man endast studera de ämnen man eventuellt behöver för att söka in till en speciell utbildning vid universitet eller KY-utbildning.

 

Har man en avslutad universitetsutbildning (totalt minimum 15 års utbildning) får man bara studera svenskan – t.o.m. SAS B – och engelskan t.o.m. Engelska A på kom-vux.

 

Är det svårt att förstå? Kom och prata med mig! Berätta hur mycket just Du gått i skolan, vad just Du har arbetat med, så kan jag berätta mer om olika vägar för Din framtid!

 

VARMT VÄLKOMNA!


Paulina, eftermiddagselev


Susan, Zehra, Paulina, Loida

Hej!
Jag heter Paulina, jag är 20 år gammal, jag har varit i Sverige ca ett år och har pluggat SFI sen en månad tillbaka. Sen jag började lära mig svenska på Competens skolan har jag snabbt kommer att behärska talet rätt så bra i jämförelse till min tid i Sverige innan SFI.
Just nu är det gramatiken som jag jobbar med mest samt att lära mig uttala rätt. Jag hoppas att tiden på SFI kommer att hjälpa mig att behärska svenskan hjälpligt i framtiden i språk, skrift och allt tal.
Våran lärare som hjälper oss med det mesta och lite till, heter David och hjälper stöder oss med allt vi behöver samt alla våra frågor och fundering.
Lite om mig själv: jag älskar att vara med min hund, min chihuahua Nikos :) samt att gå på t.ex. disco och dansa med mina vänner. Jag är också intresserad av ämne som biologi, kemi och matematik. Jag har även spelat piano sen 6 års åldern- vilket alltid har fått mig att vara lugn och slappna av.
Jag är glad över att vara på SFI och nu ska jag avsluta så att jag inte tråkar ut er allt för mycket.
MVH; Paulina
                      

Loida, eftermiddagselev

Tatjana, Susan, Loida, Zehra

 

Hej!

Jag heter Loida, kommer ifrån Filippinerna och började studera i januari på C nivå i competens skolan här i Johannelund. Nästa månad jag ska gjora C testet, hoppas jag att jag klara av det. Min lärare heter David och han är en bra lärare tycker jag. Jag trivs i skolan mina klasskamrater är jätte duktiga, alla hjälper varandra om läxorna och alla pratar när vi diskuterar i gruppen, de är jätte trevliga .

Om mig själv tycker jag om att skriva om fantasier som jag hetar på. Det mesta är om komedi ska sitautioner. På det sittet lär jag mig nya ord som jag aldrig använd förut. Om jag stötar på ett ord som jag inte forstår då jobba jag på tills jag forstår det.

Sidan fyra månader har jag lärt mig mycket från min lärare om gramatik, possessiva och reflexiva pronomen, verb, preteritum, supinun, perfekt, ekonomi ordkunskap, tempus Nu systemet och Då systemet. Han har ett bra att lära oss.

Jag hoppas att jag kan klara av allt i svenskan, så  att jag kan fortsätta plugga i framtiden om det jag vill. På min fritid är jag min familj. Ibland hinner jag att promenera också. Varje söndag åker jag till kyrkan med min familj.

 

 

Vänliga  hälsningar

Loida Bejeras


Matilda, Akrams dotter





Hej alla glada elever och lärare på Competens i Vällingby!

Det var så roligt att få vara hos er idag torsdag den 9/4 -09. Jag hade jätteskoj! Det var så roligt att ta rollen som lärare för några av er. Nu vet jag varfär min pappa kommer hem så glad från jobbet. Det var roligt att få träffa min pappas kollegor. De var jättesnälla och roliga .Jag ser redan framemot att få komma tillbaks till sommaren. Alla var så trevliga mot mig. Jag blev så glad då. Jag lärde mig att hur man kopierar. Jag fick känna hur det känns att vara som en lärarinna. Det är jätteroligt. Jag tackar allihopa och ni har tur som går i denna skola.

Vänliga hälsningar!

Matilda Wirdi


Hälsningar från Påskharen!



Hej allihopa!

Nu är det äntligen påsk, vad skönt det känns. Vi ska få lite ledigt och vara med familj och vänner. Kanske blir det en och annan godisbit också? Tiden går fort nu när det blivit ljusare och lite varmare. Men visst är det härligt med vår!?

I skolan har vi arbetat mycket med påsken de två sista veckorna. Vi har även fokuserat på tidningen och nyheter och att utöka ordförrådet. Ett av mina ledord i svenskinlärningen är att ett starkt ordförråd är nyckeln till alla språk. Grammatik, fonetik och satslära kan ju aldrig användas och appliceras utan att ha orden som grund.

De sista dagarna har även visst fokus lagts på ng-ljud och fonetik. Språkcaféet är en stor succé och den här gången blev eleverna bjudna på lite gott till kaffet. Vi diskuterade framtidsplaner och livet i allmänhet. Nästa gång blir det premiär för att vårt syskonföretag KFG:s deltagare medverkar i språkcaféet.

Idag hade vi en liten hjälpreda i skolan: Akrams dotter Matilda var på besök. Det var väldigt trevligt, vi får se om hon vill skriva något i bloggen om sina upplevelser. =)

I påsk åker jag en sväng till Uppsala och till Dalarö. Azam åker till Malmö och Akram åker till Eskilstuna med sin familj. Vi hoppas på sol och trevligt sällskap och mycket välbehövlig vila. Det kan behövas, det är väldigt många av eleverna som börjar närma sig test nu, det är skoj att följa deras utveckling. Jag vill passa på att än en gång säga grattis till våra (mina) duktiga elever som klarade C-testet i mars, jag är jätteglad för er skull: Mohsen, Hiba och Olga.
 
Nästa vecka ska Angelo göra c-test och sedan närmar vi oss en period med många som gör test i maj och juni. Det ser vi fram emot.

Ha en riktigt skön påsk nu alla bloggläsare!

David

En glimt av hopp!

 

Hej på er alla !

Först vill jag säga GRATTIS till det fina resultatet som presterats av Hiba, Mohsen och Olga. De gjorde C-test i mars och alla tre har klarat testet med ett mycket bra resultat. Vi lärare på skolan är verkligen stolta och glada över att alla våra underbara elever som har gjort B- och C-test har klarat det. Det är en ära för oss lärare att få sitta och fika med alla våra elever som lyckas prestera så bra på de olika testerna.

Äntligen får alla på skolan ett litet lov. Alla är lediga nästa fredag den 10 april och måndag den 13 april. Det är påskvecka. Jag hoppas att alla vi på skolan kommer att ha lite tid över för våra nära och kära. Vi behöver ibland vara lediga för att återhämta nya krafter.

Många blommor från oss lärare till Hiba, Mohsen och Olga för deras fina prestation.

Vi firar påsk denna vecka och det blir lite godis för en gångs skull.

 

Jag önskar alla våra fina elever och alla mina ambitiösa och flitiga kollegor en riktigt Glad Påsk!

Jag önskar alla som arbetar  på Competens Utbildning AB och alla andra läsare av sfibloggen en riktigt Glad Påsk!

 

Akram Wirdi


Farideh, förmiddagselev


Irans flagga

Hej
Jag heter Farideh Yousefi.Jag kommer från Iran.Iran ligger i asien.Jag
gifta sig med Habib for tre år sedan.Vi har ingen barn.Kansh kommer
det.Vi arbetar tillsammans i en företag på reklam.Jag tror att är det
bra jobba tillsammans.Vary dag åka till skolan från kvart over åtta till
tolv.Efter skolan går jag till arbetar.Jag studerar SFI och snart
slutar jag .Jag har bestemt studerar.Min lärare heter David.Han är
ung,smmal,blund ansikte,lung och jätte snäll också.Vi brukar göra lexa
varandrar.Jag hoppas att blir han liklig i livet.

Med vänliga hälsningar
Farideh

RSS 2.0